Inspeksjonsdører
En inspeksjonsdør er en dør, som gir adgang til inspeksjonsoppgaver i kott, el-skap, serverrom og lignende. Inspeksjonsdører finnes i mange forskjellige utgaver, og størrelser, som alle har sine fordeler. Hvis du er i tvil om hvilken inspeksjonsdør du skal velge, så kan du kontakte kundeservice. Våre eksperter sitter klar, til å hjelpe deg med å velge den helt riktige inspeksjonsdøren.
-
-
Varianter(Hulmål, bxl cm )
-
Varianter(Hulmål, bxl cm )
-
Varianter(Hulmål, bxl cm )
-
Varianter(Hulmål, bxl cm )
-
Varianter(Hulmål, bxl cm )
-
Varianter(Hulmål, bxl cm )
Relaterte kategorier
Inspeksjonsdør kjøpeguide
Slik velger du den riktige inspeksjonsdør
Ofte stilte spørsmål om inspeksjonsdører
Sitter du med spørsmål før du skal kjøpe din nye inspeksjonsluke, er det hjelp å få i den kjøpeguiden du kan lese igjennom nedenfor. Nedenfor har vi laget en liste med de ofte stilte spørsmål, vi ofte får om inspeksjonsdører.
Hva er en inspeksjonsdør?
De fleste inspeksjonsdører brukes av elektrikere og andre håndverkere, når det skal inspiseres bak veggene, i el-skap, e.l. Det er flere som benytter seg av inspeksjonsdører til oppbevaring eller som tilgangsvei fra hovedetasjen til uutnyttet loft e.l. Les mer om bruksmulighetene her.
Hvor stor skal min inspeksjonsdør være?
Er du i tvil om valg av størrelse, gjelder dette som utgangspunkt: Hullet i veggen bør være minimum to centimeter bredere og to centimeter høyere enn lukens utvnendige karmmål. Vi har en rekke standardstørrelser, men lager også spesialmål. Du velger selv, om din inspeksjonsør er 100x100, 300x300 eller noe helt annet. Les mer om mål og dimensjoner her.
Hva er u-verdi?
Lukens u-verdi er et uttrykk for hvor mye varme, som kan trenge igjennom konstruksjonen. Den forteller hvor stort varmetap, som er på konstruksjonen pr. m2 - og det gir oss en indikasjon om, hvor tett løsningen er. Jo lavere u-verdi, desto bedre varmetap og mindre trekk. Les mer om inspeksjonsdøres isoleringsevne her.
Kan en inspeksjonsdør være lydisolert?
Ja. Har du f.eks. et brummende varmeanlegg, en summende el-styring, e.l. bak inspeksjonsdøren, er det en god ide å velge som er lydisolert. Som utgangspunkt går lyd- og varmeisolering hånd i hånd - kontakt gjerne vår kundeservice ved spesielle krav til lydisolering. Les mer om lydisolering av inspeksjonsdører her.
Mål og dimensjoner: Sådan velger du den rette størrelsen.
Som hovedregel anbefaler vi alltid, at du velger en inspeksjonsdør, som er så liten som mulig. Med det minimerer du risikoen for varmetap og støy gjennom luken.
Hvis verken varmetap eller støy måtte sjikanere (hvis luken sitter i et maskinrom el.lignende hvor det i forveien er støy, varmetap ikke spiller noen rolle), kan det være en god ide å velge en inspeksjonsluke som er i en viss størrelse, i det man med det får bedre arbeidsvilkår, når luken står åpen.
Skal din nye inspeksjonsdør monteres i et eksisterende hull, er det viktig å undersøke om den skal monteres i noe, eller om det skal bygges en ramme, som inspeksjonsdøren kan settes fast i. Når du har et hull og en ramme klar, skal du velge en inspeksjonsdør med et utvendig karmmål, som er to cm smalere og to centimeter lavere enn rammen, som den skal monteres i.
Utseende og farger
Uansett innredning, vil du kunne få en inspeksjonsdør, som lett faller i stil med rommet den skal monteres i.
Har du f.eks fine hvite vegger, vil en inspeksjonsdør med en RAL 9010 hvit overflate “blende inn”. Du kan også velge en inspeksjonsdør med ubehandlet overflate, hvor du selv har mulighet for å gi nettop det utseende du ønsker. Med det har du mulighet for å bekle, tapesere, eller male den slik at den faller i stil med resten av lokalet.
Isoleringsevne: Varme og lyd
Om vi snakker om varme, lyd eller brann, er det alltid en god ide å velge en inspeksjonsdør, som er godt isolert. Med det minimerer du nemlig både varmetap og støy.
Varme
Dørens isoleringsevne er angitt som “u-verdi”, som indikerer hvor mye varme som trekker igjennom 1m2 av av karmen med en 1 grad temperaturforskjell mellom den utvendige side og innvendig side av døren. Jo lavere u-verdi, jo mindre varmetap = bedre isoleringsevne.
Vores termolemme fra f.eks. Dolle og Fakro har en u-værdi omkring 0,5-0,6 imens standardmodellerne uden ekstra isolering ligger omkring 0,8. U-værdien kaldes også transmissionskoefficienten.
Lyd
Ønsker du en lydisolert inspeksjonsdør, skal du gå etter en inspeksjonsdør som er godt isolert. Som utgangspunkt kan du regne med, at jo bedre varmeisolering, desto bedre lydisolering har din luke også.
Har du helt spesielle krav til lyddemping, kan det være en god ide å kontakte oss før ditt kjøp, for vi har mulighet til å lage spesial lydisolerte inspeksjonsdører på spesialmål, slik at de passer perfekt til ditt prosjekt.
Brannsikker inspeksjonsdør?
Enkelte steder stilles det krav om brannklassifiserte inspeksjonsdører med brannmotstand på 30, 40 eller 60 minutter. Flere av våre inspeksjonsdører lever opp til de nyeste europeiske brannkrav og finnes i en rekke standardmål, akkurat som vi også gjerne hjelper med brannsikre løsninger på spesialmål.
Er du i tvil om kravene om brannsikkerhet på det stedet din inspeksjonsdør skal monteres, anbefaler vi deg i å kontakte brannmyndighetene i ditt område.
Montering: Slik monterer du en inspeksjonsdør
Alle våre inspeksjonsdører leveres ferdig samlet og er klar til montering. Det eneste du skal gjøre er å sette karmen i rammen, hvor den skal monteres og deretter skru karmen fast. Du skal bruke kiler til å sette rammen opp med, et vaterpass, og noe til å måle med, og en bore/skrumaskin til å sette fast det hele.
Alle inspeksjonsdørene fra Stigefabrikken.no leveres med monterings- og bruksannvisning. Flere av dem kan til og med lastes ned her på siden.
Valg av inspeksjonsdør
Hvilken dør, du bør velge avhenger i aller høyeste grad av stedet og omgivelsene den skal monteres:
Skal din inspeksjonsdør brukes som nøkkel- eller oppbevaringsskap i verkstedet, er det umiddelbart ingen krav om isoleringsevne, brannklassifisering eller lyddemping. Skal den derimot fungere som en inspeksjonsdør på et loft eller i en beboelses-enhet er det en helt annen sak.
Har du bruk for råd og veiledning, sitter vår kundeservice klar til å supporte deg ved telefon, chat og e-mail, akkurat som vi naturligvis også gjerne anbefaler en håndverker i ditt lokalområde, som kan hjelpe med selve monteringen.